Sanofi

Vitamín C v prirodzenej strave

Vitamín C sa prirodzene nachádza v mnohých druhoch ovocia a zeleniny a jeho obsah sa u rôznych druhov výrazne líši. Skúste si sami porovnať jednotlivé druhy ovocia.

Vitamín C sa prirodzene nachádza v mnohých druhoch ovocia a zeleniny a jeho obsah sa u rôznych druhov výrazne líši. Najviac vitamínu C nájdeme napríklad v citrusových plodoch a čerstvej listovej zelenine. Pre odporúčaný denný príjem vitamínu C musí dospelý človek denne zjesť približne:

  • 4 kg jabĺk alebo
  • 2 kg hrušiek alebo
  • 400 g čerstvej kapusty alebo
  • 600 g kyslej kapusty alebo
  • 1 väší pomaranč alebo
  • 2-3 citróny

Avšak, obsah vitamínu C sa v potravinách znižuje pri tepelnom spracovaní alebo pri skladovaní ovocia / zeleniny v teple a na svetle (až o 70 %). Napríklad kapusta stratí za jeden deň pri teplote 20° C až 12 % obsahu vitamínu C. Odporúča sa zeleninu pri varení priviesť rýchlo do vyšších teplôt, kedy stráca vitamín C pomalšie než pri pomalom zahrievaní. K odbúravaniu vitamínu C dochádza dokonca aj pri namáčaní, krájaní alebo mixovaní zeleniny, a to predovšetkým pri používaní kovového riadu a nožov.

Pre uchovanie čo najviac vitamínu C v ovocí a zelenine je oveľa výhodnejšie kvasenie alebo sušenie. Usušiť si ale ovocie doma tak, aby si uchovalo živiny, nie je jednoduché. Aj samotným sušením v sušičke, či len tak na slnku sa vitamín C vytráca. Najlepší spôsob, ako doma dlhodobo udržať ovocie čerstvé a stále plné vitamínu, je mrazenie. Pri mrazení sa vitamín C takmer nevytráca. Skrátka a dobre vlastne nevieme, koľko presne vitamínu C denne v potrave prijmeme.

Tipy, ako najlepšie uchovávať rôzne druhy ovocia a zeleniny

Druh Množstvo vitamínu C mg/100 g jedlého podielu Skladovanie
Jablká 4,8 Môžu sa skladovať do 14° C a môžu vydržať až 7 mesiacov.
Cibuľa 6,9 Mala by vydržať okolo 5 mesiacov a skladuje sa najlepšie v sieťkach.
Banány 9,9 Minimálna teplota pre vhodné skladovanie je 10° C.
Pomaranče 51,3 Pre skladovanie sú vhodné nižšie teploty od 2 - 10° C
Rajčiny 22,4 Rajčiny by sa mali do chladničky uložiť, až keď sú úplne zrelé. Najdlhšie by sa v chladničke mali skladovať 4 dni.
Papriky 161,5 Papriku môžeme skladovať pri teplotách do 18° C. Pokiaľ ju zabalíme do mikroténového vrecka, môže vydržať aspoň 5 dní. Zelená paprika vydrží zo všetkých farebných paprík najdlhšie.
Hlávkový šalát 8,1 Šalát je nutné spotrebovať do 3 dní.
Karfiol 38,3 Pokiaľ budeme karfiol skladovať pri teplotách mierne nad nulou, mal by vydržať až 2 mesiace.

Dôkaz vitamínu C v jednotlivých druhoch ovocia

Pre zaujímavosť si môžete sami doma orientačne otestovať prítomnosť vitamínu C v jednotlivých druhoch ovocia:

  1. V skúmavke s destilovanou vodou rozpusťte tabletku Celaskonu - bude slúžiť na porovnanie.
  2. Do ďalšej skúmavky pridajte pomarančovú šťavu a do ďalšej bobuľu hrozna.
  3. Ku všetkým vzorkám postupne pridajte asi 10 kvapiek jódovej tinktúry.
  4. Pozorujte, čo sa s jednotlivými vzorkami deje. Ak vzorka ovocia obsahuje vitamín C, žltohnedý roztok jódovej tinktúry sa odfarbuje.